Skärmavbild 2022-01-22 kl. 16.11.25

Update: Två veckor efter sista Nyårsspaningen

Ja, man kan inte säga annat än att året börjat onödigt “spännande”. Med rekordartad spridning av Omikronvarianten som anstränger samhället och riskerar att kritiska samhällsfunktioner hotas som en konsekvens av sjukskrivningar. Därtill uppladdning i Östersjön där Sverige och våra samarbetspartners inom NATO positionerar sig gentemot militär uppladdning och rysk propaganda, informationskrigföring och signalpolitik – och samtidigt kommer fler signaler på de inflationistiska tendenserna jag berörde i den andra artikeln. 

Jag väljer att se grundspaningarna som fond till detta inlägg och hänvisar till dem för bakgrund och grundläggande resonemang.

Update med bäring på första artikeln från 28 December:

I denna artikel berörde jag den globala kraftmätningen mellan USA, Ryssland och Kina och dess konsekvenser för förutsättningarna att göra affärer på 20-talet.

I vårt närområde har Ryssland fortsatt att hävda sin rätt till intressesfär och att den säkerhetsordning som innebär att alla länder fritt får välja grunden för sin egen säkerhetspolitik ska underordnas Rysslands tankar om buffertzoner vad gäller sina grannländer. Genom att först ställa orimliga krav som innefattar Ukraina men också har direkt bäring på Sverige och Finland, liksom hela Östeuropa skapar man en situation som till stora delar liknar det förkrigsskede som var upptakten till andra världskriget – med annekteringar, hot, löften och påstådda hotbilder. Samtidigt som man skickar över 120000 soldater till Ukrainas gräns, hävdar man att det faktum att Sverige förstärker Gotland med hundratalet soldater är ett bevis på att det är väst som är de som provocerar.

Under veckorna som gått har det också observerats drönare i omedelbar närhet av kritisk infrastruktur och symboliska objekt, såsom kärnkraftverk, vattenverk, Stockholms slott och Drottningholm. Storleken och beteendet har gjort att det bedömts vara drönare av militär typ och att det hela har en tendens att vara av symbolpolitisk art, snarare än reell informationsinhämtning – det vill säga ett sätt att säga “Vi kan göra så här, om vi vill”

Oscar Jonsson, som är expert på Rysk strategi sammanfattar bakgrunden och läget på Twitter. 

Alex Voronov sammanfattar det hela så här i Eskilstunakuriren inklusive en samtidig replik på artiklar och blogginlägg från Dagens Nyheters krönikör Johan Croneman och Advokatsamfundets förra generalsekreterare Anne Ramberg, som försöker ursäkta den ryska hållningen och att lösningen är att sätta sig in i deras situation. Men faktum är att NATO är en försvarsorganisation, de länder som anslutit har gjort det som en konsekvens av sina upplevelser av sovjetiskt förtryck och att ingen sund själ kan inbilla att länder som Danmark och Norge, som NATO-medlemmar har några aggressiva planer på att angripa Ryssland. Det är som att försöka försvara varför mobbaren på skolgården agerar som han gör istället för att sätta ner foten.

På samma sätt har diskussionerna på sociala medier, i samband med insatsen på Gotland, inneburit en polarisering med å ena sidan hyllningar av anställda i Försvarsmakten kontra de som förlöjligar både insatsen i sig, Sveriges förmåga och enskilda soldater som agerat modeller för myndighetens egna kanaler. Påfallande många av de som går i polemik mot de svenska beredskapsinsatserna tillhör de så kallade “Svärjisarna”, det vill säga personer med anknytning till, eller är sympatisörer med Sverigedemokraterna eller Alternativ för Sverige. På Twitter och andra sociala medier har de både spridit det ryska narrativet, samtidigt som de förlöjligat Försvarsmaktens mångfaldsarbete och specifikt kvinnliga soldater som inte skulle ha en chans mot de ryska. Det är  värt att komma ihåg att samtidigt som det finns nyttiga idioter i alla konflikter så finns det också de som går motståndarens ärenden.

I USA så har samtidigt Donald Trump, börjat valkampanjen inför presidentvalet 2024 genom ett kampanjmöte i Arizona i veckan som gått. Det viktigaste budskapet är fortfarande att valet var stulet och att han är den rättmätige presidenten. Det blåser upp emot ännu en smutsig valkampanj och fortsatt turbulens, helt i linje med vad George Freidman nämner i sin bok, som jag reciterar i artikeln.

Och på tal om konspiratorsteoretiker så varnar SÄPO för att stollarnas vaktparad, Corona- och vaccinskeptikernas manifestation kan innehålla våldsbejakande extremister.

Update med bäring på den andra artikeln från 30 December: 

Här diskuterade jag pandemin, varuförsörjning och inflationsrisker.

Sedan artikeln publicerades så har rekordsiffror avseende inflationen presenterats, avseende december, både i USA och Sverige. I USA var inflationen ofattbara 7% och i Sverige 4,1% jämför med 3,6% månaden innan. Riksbanken relaterar den svenska ökningen till elpriser och förväntar sig av detta skäl till att inflationstakten minskar under våren.

Men verkligheten låter sig inte förklaras enbart genom att titta på elpriset. Priserna för transporter ökar i takt med det rekordhöga dieselpriset. Det påverkar alla transporter i hela värdekedjan och därmed också alla varuslag. Däremot kan livsmedelspriserna påverkas mest av detta utifrån att våra svenska bönder odlar med importerat konstgödsel, kör sina traktorer och torkar sin säd med diesel – för att senare lämna över till förädlingsindustrin som också i alla led använder lastbilstransporter.

Vad gäller den övergripande situationen inom den globala varuförsörjningen så har Sea Explorer skapat ett index för att följa förändringen uppåt och nedåt, när det kommer till logistiska utmaningar. Den 20 januari var mer än 519 containerfartyg i ankar utanför sina destinationshamnar eftersom det saknades kapacitet att ta emot lasten. 

Samtidigt menar Seatrade Maritime News att alla nya fartygsprojekt kommer att ansluta till de köer som redan finns utan för de olika hamnarna om man inte säkerställer att det finns en kapacitet att få godset ut ur hamnarna, där det väl är lossat.

Spaningar med bäring på den tredje artikeln från den 6 Januari:

I den tredje och sista artikeln diskuterade jag mer konkreta och marknadsrelaterade trender och utvecklingar.

Här är det extra intressant att konstatera att Amazon öppnar en modebutik i Los Angeles. Amazon testar flera olika fysiska koncept samtidigt, inklusive varuhus, specialistkoncept och dagligvaror. Det förefaller som att de investeringar som gjorts har varit av mer experimentell natur, snarare än riktiga satsningar. För tre år sedan förespåddes 3000 Amazon-Go-butiker, men istället för att satsa och rulla ut något ordentligt så fortsätter man att sprida sina gracer med nya konceptidéer.

Hur Amazon gått i Sverige under första året kommer jag skriva om i Market, och även om det finns belackare som manar att Amazon inte har en marknad här så kan jag konstatera att de finns segment som fungerar redan nu. Och det finns ju ingen brist på likviditet så om Amazon skulle vilja på allvar så skulle en intressant match vara ett förvärv av Åhléns, tänker jag. Det skulle innebära ett rikstäckande fysiskt distributionsnätverk i kombination med nyhetsvärde och global sourcing.

I övrigt har året inte kommit längre för att kunna bjuda på nyheter på den taktiska fronten, men säkerligen kommer det fler nyheter att rapportera om över tid.

Möjligheterna att anlita mig för föreläsningar inför våren minskar nu i takt med att bokningar finaliseras. Har du ett event där du skulle vilja ha en extern analys av marknaden och läget utifrån – kontakta mig på magnus.ohlsson (a) wehuntforheads.se

 

 

 

 

 

 

 

Dela inlägget

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Skriv ut
Share on email
Email