Mellanspel: Vad säger andra om 2023?

Det är tuffa tider och 2023 ser inte ut att bli ett år som rosar marknaden, definierat som att man förväntar sig att det ska “vara som vanligt” – det vill säga att alla företag ska växa (förutom de som håller på med supervapnet growth hacking som såklart växer 1000% snabbare än andra), att alla kan börsnoteras och att de supermedvetna konsumenterna – och helst TikTok-generationen väljer just oss, eftersom alla över 40 år snart kommer att dö snart – åtminstone om man lyssnar på den senaste omvärldsanalysen från kommunikations- eller mediebyrån. 

Här finns också en faktor som är viktig att ha med sig – den enkla matematiken att om vi vill ha ett hållbart samhälle så kan vi inte konsumera på den nivå vi gör idag. Katarina Graffman, som liksom mig skriver krönikor för Market, fångade det väl i den här artikeln där hon konstaterade att vår konsumtion gått upp 46% sedan 2000. Om du tror att det går att fortsätta att få handeln att växa, samtidigt som vi ska anpassa oss till planetens förutsättningar så berätta gärna hur.

(Och om du som Miljö- eller Vänsterpartist som inbillar dig att vi kan elektrifiera Sverige med hjälp av vind och sol, samtidigt som vi ska behålla stabiliteten i elnätet, något som förutsätter fysiskt tunga generatorer, det man kallar svängmassa – berätta gärna hur och mot vilka fysikaliska principer ni baserar det på!)

Jag har så långt skrivit två artiklar av tre i min serie “2023 Edition – Min Stora Feta Episka Nyårsspaning”, där den första artikeln handlade om de stora geostrategiska penseldragen och den andra om de strömfåror, som utifrån det globala perspektivet, mejslar ut förutsättningarna att agera i det nuvarande detaljhandelslandskapet. Den tredje kommer att handla om de förutsättningar som handeln de facto har och hur det kommer att påverka enskilda sektorer.

Jag har tittat på ett antal globala banker och instituts spaningar framåt och det här är vad de säger:

Goldman Sachs har publicerat sina spaningar där de förväntar sig en högre tillväxt i USA som helt undgår recession, men samtidigt har Bloomberg en annan uppfattning och räknar med en svag negativ tillväxt.

Även JP Morgan räknar med en avsvalning men inga höga vågor – eller snarare lågare.

Blackrock ser som jag också skrivit om tidigare tingen annorlunda och är måhända  mer pessimistiska. Det finns en hel del spännande konspirationsteorier om Blackrock, som t ex att de äger alla bolag i hela världen som jag inte kommer att kommentera.

HSBC har följande analys som är läsvärd men inte förändrar bilden i stort.

Barcleys skriver   läget så här “The macro environment is not encouraging heading into 2023. There is no end in sight to the war in Ukraine. Europe faces further energy headaches next year. China is growing almost as slowly as in pandemic-affected 2020. US housing activity has collapsed. And inflation has forced Western central banks into a dizzyingly fast pace of hikes. Three themes are front of mind for our Research analysts.”

Även Natvest räknar med tuffa tag under året som kommer...och Credo Suisse har satt “The Great Transition” i fokus . BNP Paribas säger liknande saker som övriga institut.

Deutsche Bank säger att inflationen inte kommer gå tillbaka förrän under senare delen av Q1.

Wells Fargo https://lnkd.in/euMkQnK och BNY Mellon https://lnkd.in/ezMfVgND Fidelity International https://lnkd.in/eJwK6tVx Lazard https://lnkd.in/eku-xhqp

Kort sagt- vi går mot en recession.

Dela inlägget

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Skriv ut
Share on email
Email